Referat møte 11.12.19. Møteleder presidenten. Oppmøte 67,51%
            Gjest og kåsør Paal  Sandø. Tema: Kunstnerbrødrene fra Flatanger og Namsos. 




I flg. han selv - på en skadet østlandstrønderdialekt, med islett av nordlending – ga Paal Sandø oss en intro til en bok som han vil utgi i 2020 om kunstnerbrødrene Toralf og Halvor Sandø fra Flatanger og Namsos. Boken skal ikke bli en biografi, men heller slik Paal opplevde sin oppvekst med onkel Toralf og far Halvor.

Foreldrene til Toralf Andreas Vold Sandø (1899/1970) og Halvor Meyer Sandø (1915/1998) var Peder Eliseus Sandø og Constance Vold. Familien flyttet fra Sandøya i Flatanger til Namsos. I Namsos økte familien med tre barn. I beskjedne kår bodde familien i Meyers gate. De var nok fattige, sa Paal, men ingen klaget over fattigdommen. Det ble uttrykt at «vi hadde det vi skulle ha»!
Både Toralf og Halvor hadde interesse av å komme seg ut i verden, men før så skjedde startet Toralf teatergruppen Valeria i Namsos. Han satte opp mange revyer, noe som ble starten på revytradisjon i Namsos og forgjengere til Sang-Lir-A.
Toralf Sandø ble en allsidig skuespiller og instruktør innen både teater og film. Toralf Sandø var ansatt ved Nationalteateret 1930-34, og arbeidet senere ved Chat Noir, Søilen, Scala, Det Nye Teatret og Centralteatret. Han arbeidet også ved Trondhjems Teater og senere ved Falkbergets Teater, hvor han dramatiserte Johan Falkbergets ”Bør Børsen”. Der spilte han selv tittelrollen. I 1938 spilte Toralf Bør Børson på film. Han la ned sin hovedinnsats som skuespiller og instruktør ved Centralteatret (1936-52). Toralf  Sandø var en dyktig oppleser av Olav Duun, noe som for mange var det første møtet med «landet i eventyret».
Halvor Sandø 
ble den første som ble utdannet keramiker i Norge. Han fikk tegneundervisning i Oslo, drev med teater og revy, og hadde flere statistroller i film og teater. Men det var keramikk som ble han store lidenskap. Han fikk sitt eget atelier på Røa i Oslo etter krigen, og ble en anerkjent kunstner med utstillinger i New York, London, Milano, Stockholm og Berlin. Halvor er kjent som prinsesse Astrid fru Ferners lærer, og som mannen bak ”Flatangerflyndra”. Sandøfamiliens forbindelser med slottet skulle være  en «hysj-hysj»-sak den tid prinsesse Astrid var elev hos Halvor Sandø, men ved utstillinger i Namsos har representanter fra kongefamilien vært tilstede. Likeledes har de vært på besøk i Flatanger.
Paal Sandø var svært glad for at Toralf Sandø i sin tid kjøpte Sandøya. Faren, Halvor, flyttet dit. Sandøya ga han et «pusterom» fra
 traumatiske opplevelser under krigen.

Med unntak av søskenbarnet Bård Bråtengs kjennskap til historien, var nok Paal Sandøs livfulle fortelling om sin kunstnerfamilie ukjent for de fleste. Namsos (og Flatanger!) har så utvilsomt været arnested for flere kunstnere enn bare musikere!
Som takk for et sjeldent godt kåseri overrakte presidenten Paal Sandø «Ordene-Fargene-Fantasien» av Ola Hjulstad.

             

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Namsos Athenæum
Adresse: Sverres gate 1
Postnummer: 7800
Sted: Namsos
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:00
Møtespråk: no



Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

NYTT FRA DISTRIKTET

Loading RSS...