MØTER / 19 10 16

Referat fra klubbmøte 16.10.19

Møtetid/sted: kl 1800-1900 Gammelsaga, Ullvaren

Gjester: Kirsten Reinert Hustad og Gunnar Hojem 

Oppmøte: 64%


Kveldens foredragsholder var Gunnar Hojem. Han hadde invitert oss til Ullvaren og lokalene til Namsos Bys Historielag. I tillegg til å være leder i Namsos Bys Historielag er han også leder for landslaget for lokalhistorie.Kveldens tema var historien om Ullvaren. 

Namsos var i sin tid bygd opp omkring trelastnæringen. Landene som deltok i 1. verdenskrig hadde stort behov for trelast og prisene var høye i årene 1914-1921. Trelastnæringen i Namsos hadde gode tider og halvparten av innbyggerne i Namsos arbeidet på ett av trelastbrukene i byen. 

Den eneste store arbeidsplassen i Namsos ved siden av sagbrukene var Namdalens Ullvarefabrikk. Den ble startet opp i 1913. De første årene fram til 1920 var det store utfordringer med å få lønnsom drift ved ullvarefabrikken. Devold-familien på Møre tok over fabrikken i 1920.

Det var ikke før en annen møring, Sigurd Straume, tok over ledelsen av fabrikken at de fikk en stabil og god drift. Han var leder ved fabrikken i 50 år. Han døde i 1975. På det meste var det 70 ansatte ved ullvarefabrikken. Fabrikken hadde flere kjente merkevarer, bl.a. produserte de ulltepper, garn, bilpledd osv. Fabrikken hadde gjennom tiden marginal inntjening og det påvirket også lønnsnivået ved fabrikken. 

Fabrikken var etablert på sjøgrunn og ved flo sjø gikk vannet opp til fabrikken. I 1974 var det en større brann ved fabrikken og toppetasjen på bygget brant ned. 

Namdalens Ullvarefabrikk gikk konkurs i 1983 og maskiner og fabrikklokaler ble solgt. Det var Reidar Olsen i Trondheim som kjøpte fabrikken og den ble i 1988 solgt til Hamstad, Bergum og Tungseth.  

Det er stor aktivitet i bygget i dag og det er over 100 personer som har sitt virke der. Selskapet som eier Ullvaren eies av Arne Tungseth.

310

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Namsos Athenæum
Adresse: Sverres gate 1
Postnummer: 7800
Sted: Namsos
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:00
Møtespråk: no

Les mer


26.08.2015


rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...