MØTER / 19 09 18 REFERAT

Møtereferat 18.09.19

Møtetid/sted: kl 1800-1900 Klubbmøte Namsos Athenæum

Gjester: Bjørn Skogmo, Anne Sofie Hongset, Tore Hongset, Asbjørn Solum

Oppmøte: 58,82%


Kveldens foredragsholder var tidligere ambassadør Bjørn Skogmo. Han er fra Spillum og er utdannet cand. polit og har vært i utenrikstjenesten siden 1969. Han har også studert engelsk og fransk. 
Han har hatt følgende ledende stillinger i sin yrkesaktive karriere:  

Bjørn Skogmo har utgitt boka «Visjonen om en bedre organisert verden. Fremskritt og motkrefter» (Kolon Forlag A/S, 2019)

Han er klar og skarp i sine analyser både om fortiden og nåtiden. Diplomaten, som er fra Spillum liker best å trekke frem andre og toner seg selv ned. Særlig ønsker Skogmo å løfte fram Knut Frydenlunds visjon om en bedre organisert verden.

Bjørn Skogmo gikk ut med toppkarakterer fra universitetet. Han kom rett inn på UDs aspirantkull. Den første utenriksposten var på ambassaden i Ankara i 1971. Da han sluttet i UD i 2012, hadde han ikke planer om å skrive bok.

Boka har han skrevet ut fra tre motiv. Det første er sysselsettingsmotivet. Det var tøft å gå fra en givende og meningsfylt jobb til plutselig ikke å gjøre noe. Den andre grunnen var Knut Frydenlund, som var en mentor og læremester. Jeg så en mulighet til å betale litt tilbake ved å bidra til at hans visjon ikke blir glemt. For det tredje presset min tidligere kollega Åslaug Haga meg om å bidra til norsk multilateral politikks historie, som ikke er skrevet, forteller han.

Tidligere har Skogmo utgitt en bok om FNs fredsbevarende styrker UNIFIL i Libanon på et amerikansk forlag, men denne gangen har bakspilleren valgt å dele egne erfaringer fra sitt yrkesaktive liv.

Knut Frydenlunds visjon

Særlig ønsker Skogmo å løfte fram Knut Frydenlunds visjon om en bedre organisert verden. Det ble første gang luftet i talen «Lille land, Hva nå?», som Frydenlund holdt for 50 år siden.

Skogmo var Frydenlunds sekretær i UD fra 1974 til 1979, og samarbeidet senere nært med Thorvald Stoltenberg om oppfølgingen av visjonen. I tillegg arbeidet han for Gro Harlem Brundtland om oppfølging av Verdenskommisjonen om Miljø og Utvikling fra 1989 til 1992, både på Statsministerens Kontor og i Stortinget.


Nils H. Brørs

sekretær

310

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Namsos Athenæum
Adresse: Sverres gate 1
Postnummer: 7800
Sted: Namsos
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:00
Møtespråk: no

Les mer


26.08.2015


rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...