MØTER / 19 08 21Møtereferat 21.08.19

Møtetid/sted: Kl. 18.00/Grande Gaard, Grandeveien 007, 7863 Overhalla


Vi ble ønsket velkommen til gards av kårkaill Aage Hagerup. 
Innledningsvis ble han beordret av datter, gårdens eier og husfrue Anne Ovidie, til å fortelle historien om storgården Grainn på sørside av Namsen i Overhalla. Etter at 18 prester hadde regjert der i 300 år kom gården i privat eie da Ole J. Opdal kjøpte eiendommen på auksjon i 1875. Sønnen Carolius giftet seg med Tella Grande. Datteren deres Ovidie, giftet seg med Aage Hagerup fra Frosta – 

dermed også forklaringen på dagens navn to og tre generasjoner senere. Da dagens Ovidie syntes det gikk heller tregt med farens fortelling om gravhauger, gamle hus og husmorskole, overtok hun selv showet i storstua. At en eller annen Walker i sin tid hadde fisket på Grainn, og jaktet i fjellet innenfor, er velkjent (for noen). At derimot ideen om firkantede whiskyflasker ble unnfanget som følge av at rullende runde flasker klirret for mye i fiskebåten på Namsen, var nok nytt for de fleste. Men når Anne O. forteller det, må det vel være sant!

Mr. Walker – Sir et. el. annet – er ikke den eneste kjente person som har frekventert stuer og loft – i gamle og nye hus på gården. Anne har spikret opp skosålen til Bjørnstjerne Bjørnson på ett av loftene. Dikteren skal angivelig ha gått av seg skoen da han var på en snarvisitt i 186X og skrev om «bøndernes raske heste» i Overhalla. I nyere tid er Joralf Gjerstad blitt en fast gjest på gården; hans mor var sydame her i sin tid. At Petter Northugs medaljer pryder nordveggen i storstua, forstås å skylde Gjerstads varme hender som fikk fart i skiløperen etter en nedtur.
Med politilua til Trond Prytz på hodet (og vel nå lensmann Flågans uniform i sitt eie) – og glimt i blikket - fortalte Anne ellers at hun har en drøm om å gå først i 17.maitoget. Dette bør bli i Namsos etter den innsatsen hun nå gjør med «Inn på tunet»-konseptet for namsosinger som har behov for frisk luft og «tidtrøyte» – enten det gjelder gulrot- potetslang, eller bare å gå en tur. Anne mente at når den det gjelder viser glede, forteller det at tiltaket fungerer, noe hun skal ha all honnør for.
Med veldig godt fiske i år – største laksen på 19,7 kg – var en fiskehistorie eller flere ikke til å unngå. I flg. Aage er det lov å bruke alle slags redskaper, men skal det brukes dynamitt, må fiskeren selv holde i gubben til det smeller! Selvsagt rodde han også på selveste Erna og naboen i Grainnplassan, Trine, da de en gang satte «ting» ovenfor Ranemsbrua (brua 60 år på denne dag, 21.08.19 - tilblivelsen ikke minst takket være Kaare Hagerup, far til Aage, farfar til Anne). Aage hadde fått spørsmål hvordan de tre i båten kastet; Erna selvsagt til høyre og Trine til venstre – selv kastet Aage glans!!
Glans kastet og president Arne over datter og far da han med bokgaver takket for gode historier og utmerket traktering. Det var en smakfull blåbærkake som ble servert. Når vi så også fikk høre at det gjennom året ble servert 4000 kopper kaffe på gården, forstår vi at gjestfriheten er stor på Grande Gaard. Ikke minst må nok dette tilskrives Martha, Annes mor som beskjedent hadde «gjemt» seg på kjøkkenet –som telefonvakt!


Gran, 22.00, 22.08.19


Cis/ref. 


P.s. oppmøte 54,29 %, og Grete Storøy var gjest.

310

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Namsos Athenæum
Adresse: Sverres gate 1
Postnummer: 7800
Sted: Namsos
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:00
Møtespråk: no

Les mer


26.08.2015


rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...