MØTER / 18 09 05

Møtereferat 04.09.18  

Møteleder:  President Knut Scherve.
Oppm
øte: 58,06.  Vinner vinlotteri: Roar Slettahjell (nok en gang!!)

Gjest og foredragsholder: Museumspedagog Bjørnar Sellæg.  Tema: Melamartnan og Madame Abel Margrethe Hammond Holst Meyer Med sin livlige framstillingsmåte engasjerte Bjørnar som vanlig både hva angår Martnan’ og Madammen! Å gjenskape dette på trykk lar seg ikke gjøre, men her er noen få tørre fakta fra foredraget.:
Første dokumenterte informasjon om et marked som går tilbake til 1642, men antageligvis er et marked ved Namsen betydelig eldre. Markedet skulle begynne første mandag etter Mikkelmesse, men utviklet seg til å vare en hel uke i Ner- og Øvergata på Melen i Overhalla. Nergata var hele 600 meter lang, og det er funnet skorsteinrester som  indikerer at det har vært hus her i likhet med i Øvergata.
På Nærøya, i YtterNamdalen, var det både et vår og et høstmarked. På Melen kun et høstmarked, og med et livlig folkeliv. Her var sirkus med dyr og knivkaster, og ikke minst tre dansesalonger. Martnan’ førte imidlertid også til mye fyll og spetakkel. Dette, og ikke minst ønsket om å få ordnede handelsforhold, medvirket til en avikling (ved vedtak 1878 i Overhaldens Herreds Communebestyrelse (ff anmerk)).
Høsten 2008 oppsto Martnan som Historisk marked, med historisk vandring og ikke minst ivrige skolebarn som deltagere i tablåer og med egen salgsboder. Penger som kommer inn går til klasseturer.
I år – 2018 - går Martnan’ av stabelen 5. og 6. oktober.
Abel Margrete Hammond, først gift Holst, senere Meyer  (Meier) er en dominerende figur når det gjelder fortelling om Melammrtnan. I nåtid gestaltet av Ragnhild Rygh, eier av Halvardmo nedre, der Margrethe Abel Hammond og hadde sete (fra 1730 til 1787). Familiene Abel og  Hammond tilhørte det absolutt øverste sjikt i Trondheim og Norge. Gjennom sine to ekteskap ble Margrethe Namdalens største grunneier, noe som også innbefattet flere kirker. Det er gjort forgjeves forsøk på å oppspore et maleri, men nå – på bakgrunn av familieportretter – er det framstilt et fantombilde. Funn av en bryllupinvitasjon forteller både om fruens korrekte stilsans og gavmildhet.

Cis/ref.


310

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Namsos Athenæum
Adresse: Sverres gate 1
Postnummer: 7800
Sted: Namsos
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:00
Møtespråk: no

Les mer


26.08.2015


rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...